het oog & Aandoeningen

Een knap kijkinstrument

Het menselijk oog is een wonder van de natuur, een geavanceerd optisch systeem dat ons in staat stelt de wereld in al zijn pracht waar te nemen. Bij Optiek Swemmer waarderen we de complexiteit en de schoonheid van het menselijk zicht. Onze missie is om uw ogen gezond te houden en uw zicht zo scherp mogelijk. Met een diepgaand begrip van de anatomie van het oog en de mogelijke visuele problemen, staan onze specialisten klaar om u te voorzien van deskundig advies en op maat gemaakte oplossingen.

OORZAKEN OOGKLACHTEN

Bepaalde medische aandoeningen kunnen oogklachten veroorzaken. Wanneer u bijvoorbeeld lijdt aan suikerziekte, hypertensie, glaucoom (of wanneer dit in de familie voorkomt) of maculadegeneratie (een netvliesprobleem met afnemende gezichtsscherpte) kan het verstandig zijn om uw ogen te laten onderzoeken door een oogarts.

Wanneer u geen weet heeft van een medische aandoening, maar bijvoorbeeld last heeft van wazig of dubbel zien, vermoeide/jeukende of geïrriteerde ogen, last van de ogen bij lezen of beeldschermwerk of televisie kijken, hoofdpijn, moeite met scherpstellen, pijn in of rond de ogen, lichtflitsen of vlekjes of draadjes die voor uw beeld drijven is het raadzaam een specialist uw ogen te laten onderzoeken.

U kunt hiervoor vrijblijvend een afspraak bij ons maken. Wanneer wij uw ogen onderzoeken en een oogmeting uitvoeren voorzien wij u na afloop van een passend advies of indien nodig verwijzen wij u via uw huisarts door naar een oogarts.

Myopie (bijziendheid)

Heeft u de neiging om steeds dichter bij de televisie te gaan zitten? Of lukt het moeilijk om nummerborden of verkeersborden goed te zien wanneer u in de auto zit? Wanneer u met uw ogen moet knijpen om het scherper te zien is er wellicht sprake van bijziendheid (myopie). Bijziendheid is gelukkig geen ziekte maar een afwijking van het oog die meestal tussen het 10e en 25e levensjaar ontstaat. Bij myopie wordt het licht te sterk gebroken door de ooglens, met als resultaat dat het beeld voor in plaats van erop wordt geprojecteerd. Dit probleem kan gelukkig worden verholpen met een bril of lenzen met negatieve (min-)correctie.

Hypermetropie (verziendheid)

Ziet u dicht bij niet zo scherp meer of beginnen voorwerpen dichtbij er wazig uit te zien? Wanneer u de neiging krijgt uw boek of krant verder van u af te houden of last heeft van vermoeide, branderige ogen, concentratieverlies, traanogen of overgevoeligheid voor licht en hoofdpijn dan is er een reële kans dat u lijdt aan verziendheid (ook wel: hypermetropie). Dit schoonheidsfoutje van Moeder Natuur zorgt ervoor dat voorwerpen achter het netvlies worden afgebeeld in plaats van erop. Op jongere leeftijd is het oog nog in staat deze afwijking zelf te corrigeren, maar op latere leeftijd wordt dit steeds lastiger. In dat geval is een bril of lenzen op de juiste positieve (plus-)sterkte de meest voor de hand liggende oplossing.

Astigmatisme (cilindrische afwijking)

Ziet u een vertekend beeld van de wereld? Er bestaat een kans dat u de wereld - bewust of onbewust - anders waarneemt dan andere mensen. Dit verschijnsel doet zich voor als uw oog licht eivormig is in plaats van rond. In zo’n geval heeft het oog een lange en een korte zijde, waardoor de dingen die u ziet op verschillende plaatsen op uw netvlies worden afgebeeld. Deze op zich onschuldige afwijking kan prima worden gecorrigeerd met een speciale (cilindrische) lens. Daarbij is het wel nuttig om te weten dat het resultaat in eerste instantie misschien wat tegenvalt, het is namelijk mogelijk dat u in de loop der jaren zo gewend bent geraakt aan het vertekende beeld wat u altijd al zag dat u juist het gecorrigeerde beeld als vertekend kan ervaren. Maar geen nood; na een tijdje ziet u de wereld echt scherper dan ooit.

Presbyopie (nabijziendheid)

Moet u uw boek steeds verder van u afhouden om de letters nog te kunnen lezen? Heeft u daarbij vaak last van vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies? Dan is de oorzaak misschien wel nabijziendheid (ook wel: presbyopie). Presbyopie treedt meestal in rond het 45e levensjaar, als de ooglens niet meer in staat is zijn sterkte aan te passen om dingen op korte afstand scherp te zien. Het is geen ziekte, maar puur een gevolg van het ouder worden. Presbyopie gaat vaak samen met bijziendheid of verziendheid, afwijkingen van het oog waarbij het licht niet op de juiste manier wordt gebroken. Als u nog geen bril draagt is de beste remedie meestal een leesbril. Bent u al wel brildragend, dan kunnen glazen of contactlenzen met zowel afstand- als nabijcorrectie (bifocaal of multifocaal) de oplossing zijn.

Waarom zou u kiezen voor multifocaal?

Wanneer uw ogen moeite hebben met schakelen tussen veraf en dichtbij (accommoderen) kan dit worden verholpen met een positieve correctie voor dichtbij of, indien nodig, een gecombineerde correctie voor dichtbij én veraf. Er zijn in dit opzicht twee mogelijkheden:

  • Bifocaal glas; met een duidelijke scheiding tussen het afstand- en leesdeel
  • Multifocaal glas; met een geleidelijke overgang tussen het afstand- en leesdeel.

Het grote pluspunt van multifocaal glas is dat u op werkelijk iedere afstand weer scherp zicht heeft.

Amblyopie (lui oog)

Het oog ontwikkelt zich pas vanaf de geboorte. Het echte waarnemen moet dan nog beginnen, dat is ook waarom jonge baby's vaak scheel kijken. De ontwikkeling van het oog loopt door tot ongeveer het zesde levensjaar. Als een van de ogen zich in deze periode door teveel scheelzien niet voldoende ontwikkelt, onstaat er een lui oog (ook wel: amblyopie). Tijdige ontdekking van dit foutje van de natuur voorkomt op latere leeftijd een hoop narigheid. Jonge kinderen kunnen een lui oog nog verbeteren. Dit doen we door middel van het afplakken van het goede oog, eventueel in combinatie met een brilcorrectie. Bij twijfel kunt u contact opnemen met een orthoptist (specialist op het gebied van de samenwerking van de ogen). Amblyopie komt vaak herhaaldelijk in één familie voor, maar is niet per definitie erfelijk.

Cataract (staar)

Heeft u last van een vertroebelde blik? Cataract kan allerlei oorzaken hebben, zoals glaucoom, suikerziekte of een trauma. In zulke gevallen spreken we van secundair cataract. In veel gevallen staat cataract op zichzelf en is er geen andere reden te vinden behalve slijtage van de ooglens. In dat geval spreken we over primair cataract. Wij kunnen zien of er sprake is van cataract, wanneer deze diagnose wordt gesteld is het verstandig een bezoek te brengen aan een oogarts voor een definitieve diagnose. Wij adviseren u graag wat u in dit geval het beste kunt doen.

Glaucoom

Is uw oogdruk onder controle? Glaucoom is een relatief vaak voorkomende oogziekte en één van de meest voorkomende oorzaken van blindheid in de westerse wereld. Het is het afsterven van de zogenoemde zenuwvezellaag van het netvlies, oftewel; de verbinding naar de hersenen. De ziekte begint aan de zijkant van het gezichtsveld en is vaak progressief. Dit wil zeggen dat het alleen maar erger wordt en niet over zal gaan. Wanneer er sprake is van glaucoom blijft het centrale zicht het langst intact, waardoor er als er ware een “tunnelvisie” overblijft. Hoe glaucoom precies ontstaat, is onbekend. Vaak wordt hoge oogdruk als oorzaak genoemd, maar er zijn steeds meer theorieën die hiermee in tegenspraak zijn; glaucoom komt minstens net zo vaak voor bij mensen met een normale oogdruk. Het alleen meten van de oogdruk geeft daarom een valse zekerheid bij het diagnosticeren van glaucoom. Nader onderzoek van bijvoorbeeld het gezichtsveld is nodig voor een diagnose. Zeker is wel dat het proces door tijdige diagnose en passende behandeling kan worden afgeremd of zelfs gestopt!

Macula degeneratie (MD)

Kunt u anderen steeds moeilijker in de ogen kijken? Macula Degeneratie (ook wel: MD) is een oogziekte die relatief veel voorkomt bij oudere mensen. Door tot nog toe onbekende oorzaak gaat het centrale gezichtsveld stuk, waardoor men steeds meer moeite krijgt met het aankijken van personen of lezen. Autorijden gaat daarentegen vaak opvallend goed. In de “natte” vorm is MD bij tijdige diagnose af te remmen. De “droge” variant gaat langzaam en is echter onbehandelbaar. Vandaag de dag klinken er steeds meer verhalen dat MD in een vroeg stadium geremd kan worden met behulp van voedingssupplementen met Luteïne en Zeactine.

Vermoed u dat u een aandoening aan uw ogen heeft? Kom dan bij ons langs!