Slechthorendheid

Verschillende oorzaken

Slechthorendheid is een uitdaging die mensen van alle leeftijden treft en kan voortkomen uit een reeks van oorzaken, variërend van blootstelling aan lawaai tot natuurlijke verouderingsprocessen. Bij Optiek Swemmer begrijpen we de complexiteit van het gehoor en bieden we gespecialiseerde zorg om uw gehoorkwaliteit te verbeteren of te behouden.

Blootstelling aan harde geluiden/muziek

In onze moderne wereld is het risico op gehoorschade door harde geluiden of muziek aanzienlijk toegenomen. Of het nu gaat om het bijwonen van concerten, het gebruik van persoonlijke audioapparatuur op hoog volume, of blootstelling aan lawaai op de werkplek, de impact op het gehoor kan ingrijpend zijn. Bij Optiek Swemmer bieden we niet alleen gehoorbescherming op maat maar ook advies over hoe u uw gehoor kunt beschermen in lawaaierige omgevingen.

Door ziekte

Ongeveer 20% van de kinderen onder de 2 jaar krijgt te maken met (soms terugkerende) oorontsteking. Doordat het vocht achter het trommelvlies niet weg kan hoort het kind slechter. Vaak gaat dat vanzelf weer over of krijgt men medicatie om het probleem te verhelpen. Soms worden er buisjes geplaatst om het vocht af te voeren. Door vaak herhaalde en ernstige oorontstekingen kunnen kinderen hier echter littekenweefsel en gehoorbeschadigingen die slechthorendheid veroorzaken aan overhouden . Een andere oorzaak van slechthorendheid door ziekte is bijvoorbeeld de ziekte van Ménière: Bij de ziekte van Ménière werkt het binnenoor niet goed. Dit uit zich in: oorsuizen (tinnitus), duizelingen en gehoorverlies. Na verschillende aanvallen wordt het gehoorverlies steeds erger. Na enkele jaren is er vaak een blijvend gehoorverlies. De ziekte van Ménière komt het meest voor tussen 40 en 50 jaar.

Ouderdom

Net als de rest van je lichaam slijten ook je oren bij het ouder worden. Deze vorm van slechthorendheid ontwikkelt zich vaak zo langzaam dat de persoon daar zelf niet of nauwelijks iets van merkt. Ongemerkt gaat de televisie steeds harder, maar op een bepaald moment wordt helaas telefoneren lastiger of het volgen van een gesprek gaat moeizamer. Huisgenoten kunnen u erop attent maken, omdat zij vaak de dingen die ze zeggen moeten herhalen of omdat u het verkeerd verstaat. Deze oorzaak van slechthorendheid is vaak erfelijk.

Er zijn nog meerdere oorzaken van slechthorendheid, zoals: medicijngebruik, beschadigingen aan de gehoorzenuw en andere medische aandoeningen. Bij twijfel aan de oorzaak van uw slechthorendheid is het daarom van belang dat u eerst naar de KNO-arts gaat als u merkt dat u slechter gaat horen om te kijken wat de reden is van uw slechthorendheid en om te bepalen of er medisch iets aan te doen is.

Vroegtijdige detectie en interventie zijn essentieel om de impact van slechthorendheid te minimaliseren. Bij Optiek Swemmer moedigen we regelmatige gehoortests aan, vooral als u tekenen van gehoorverlies opmerkt of als u in een risicogroep valt. Onze audiciens gebruiken geavanceerde diagnostische apparatuur om uw gehoor nauwkeurig te beoordelen en de beste oplossingen voor uw situatie te adviseren.

Voor diegenen die al tekenen van gehoorverlies vertonen, biedt Optiek Swemmer een scala aan hooroplossingen, waaronder hoortoestellen die discreet en comfortabel zijn. Onze audiciens werken nauw met u samen om een oplossing te vinden die niet alleen uw gehoor verbetert maar ook past bij uw levensstijl en behoeften.

Indien nodig werken we samen met KNO-artsen en andere specialisten om ervoor te zorgen dat u de meest uitgebreide zorg krijgt. Ons doel is om u niet alleen te helpen beter te horen maar ook om de onderliggende oorzaken van uw gehoorverlies aan te pakken.

Bij Optiek Swemmer zijn we toegewijd aan het verbeteren van uw gehoorkwaliteit en het beschermen van uw gehoor tegen verdere schade. Of u nu preventieve maatregelen zoekt, een diagnose voor uw gehoorproblemen nodig heeft, of op zoek bent naar geavanceerde hooroplossingen, ons team staat klaar om u te ondersteunen.

Bezoek ons vandaag nog om meer te weten te komen over hoe we uw gehoor kunnen beschermen en verbeteren, en ervaar de toewijding en expertise die Optiek Swemmer uniek maakt in de wereld van gehoorzorg.

Problemen met uw gehoor? Kom bij ons langs!